November 21, 2011

Σχολικές αυλές

Δεν θέλω να τρομοκρατήσω, απλά να ενημερώσω... Σε ζούγκλα μετατρέπονται οι σχολικές αυλές. Το αντίδοτο είναι το ενδιαφέρον μας για τα παιδιά και η απασχόλησή τους με ό,τι σχετίζεται με δημιουργία, μουσική, λόγο, θέατρο. Κι όλα αυτά δοσμένα με πολύ αγάπη.

Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο στις μέρες να βρούμε περίσσευμα. Αν ψάξουμε όμως μέσα μας, αν συνεργαστούμε και μάθουμε πρώτα εμείς να δίνουμε και να προσφέρουμε, αν από το "τι όφελος έχω εγώ;", πάμε στο "πώς μπορώ να προσφέρω;", ε, τότε ελπίζω ότι και τα παιδιά μας θα μετατρέψουν τις σχολικές αυλές σε... μπαξέδες.

Περιστατικά πάντως επιθετικής συμπεριφοράς λαμβάνουν χώρα ακόμη και μεταξύ μαθητών του δημοτικού. Αν και δεν εκδηλώνονται με τόσο ακραίες μορφές, όπως περιγράψαμε παραπάνω, έχουν να κάνουν με χειρονομίες, φραστικές επιθέσεις σε συμμαθητές, ξεσπάσματα με φθορές σε θρανία και εξοπλισμό, μικροκλοπές ακόμη και με απουσίες από το σχολείο. Αφορμή μπορεί να αποτελέσουν το χαρτζιλίκι, ένα κινητό τηλέφωνο ακόμη και ένα σάντουιτς. «Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά στις μικρές ηλικίες εκδηλώνεται με λεκτική επίθεση, ωστόσο όσο προχωράει και δυναμώνει η προσωπικότητα του ατόμου η βία αυτή γίνεται σωματική και όσο δεν αντιμετωπίζεται καταλήγει στην παραβατικότητα. Το κύριο μέλημα είναι οι γονείς», αναφέρει η σχολική σύμβουλος προσχολικής αγωγής-δρ Ψυχιατρικής, Σοφία Βαβέτση.

Σύμφωνα με την ίδια, οι φράσεις «δε σε θέλω», «δε σε παίζω», «απομονώνω» ακούγονται όλο και συχνότερα από τα χείλη των μικρών μαθητών, ενώ πολλές φορές μικρά παιδιά στοχοποιούνται με συνθήματα γραμμένα στους τοίχους του σχολείου. Ωστόσο, καταγράφονται και άλλες παραπτωματικές συμπεριφορές που έχουν να κάνουν κυρίως με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των παιδιών. «Κυρίως πρόκειται για παιδιά που τα προβλήματά τους οφείλονται στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον που μεγαλώνουν. Για διάφορους λόγους είναι εγκαταλειμμένα από το σπίτι τους και συναναστρέφονται παιδιά μεγαλύτερα που συγκροτούν ομάδες που λειτουργούν παραβατικά. Στο δημοτικό όμως δεν είναι τόσο έντονα τα κρούσματα όσο στο γυμνάσιο και στο λύκειο», αναφέρει ο δάσκαλος Θανάσης Αγαπητός.

1 comment:

  1. Σήμερα διάβαζα το παρακάτω ανάλογο άρθρο και τσουπ...να και το δικό σου....που ζούμε επιτέλους;

    http://www.mamakid.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2246%3A---------bullying&catid=37%3A2010-01-25-14-17-33&Itemid=55

    http://www.infokids.gr/2011/05/%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AE-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9/

    ReplyDelete