September 24, 2012

Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης



Στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στην έκθεση με τίτλο "η Εκπαίδευση στην Ελλάδα από τον 19ο έως τον 20ο αιώνα". Τα εκθέματα, ευγενική παραχώρηση του συλλέκτη και αντικέρ, κου Γιάννη Βαβάτση, αποτελούν το εισιτήριο ενός ταξιδιού στον ιστορικό χρόνο της ελληνικής εκπαίδευσης, το έναυσμα για αναπόληση των αθώων σχολικών αναμνήσεων. Επίσημα έγγραφα που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, αντικείμενα της σχολικής ζωής, πλάκες και κοντυλοφόροι, σάκες και σχολικές ποδιές, εκπαιδευτικά βιβλία συμπληρώνουν την εικόνα της πιο γλυκιάς θύμησης.
Επίσης, στο Μουσείο, ανήκει πλέον η συλλογή μεταλλικών κουρδιστών παιχνιδιών, δωρεά στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, του Δημάρχου, κ. Γιάννη Μπουτάρη.
Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου επισκεφτήκαμε το μουσείο οικογενειακώς όπου τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τα παλιά ξύλινα θρανία, τα μαύρα ατομικά πινακάκια, τον πίνακα με την κιμωλία και τα διαφορετικά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι μαθητές παλιότερα.
Εξίσου όμορφα περάσαμε και εμείς οι μεγάλοι όπου γλυκές αναμνήσεις ξεπήδησαν βλέποντας τα παλιά βιβλία και διάφορα άλλα αντικείμενα.
Τέλος, το Παιδικό Μουσείο συμμετέχει στον επετειακό εορτασμό "Θεσσαλονίκη 2012 - 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης" διοργανώνοντας σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων με τίτλο "Περπατώ και γνωρίζω, ψάχνω και θυμάμαι" (23 Σεπτεμβρίου, 14 Οκτωβρίου, 4 και 18 Νοεμβρίου), όπου θα επιχειρήσουν μια αναδρομή στα ήθη, έθιμα και παραδόσεις της πολυπολιτισμικότητας της πόλης. Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, την καθημερινότητα των προπαπούδων και των προγιαγιάδων τους, τις χαρές και τις ασχολίες τους, τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή τους.
Είσοδος Ελεύθερη.
ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Γρηγορίου Λαμπράκη και Κλεάνθους 57 - Τηλ/Fax. 2310 441385

No comments:

Post a Comment