October 13, 2011

Φρένο στην κατασκευή κτηρίου-μαμούθ 2.700 τμ

Το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης έβαλε φρένο στην κατασκευή ογκώδους κτηρίου 2।700 τ.μ. στην εκτός σχεδίου και οικολογικά ευαίσθητη περιοχή των Ελαιώνων Πυλαίας εκδίδοντας προσωρινή διαταγή για άμεση αναστολή των εργασιών.
Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής, διότι με απόφαση του το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και με άδεια της πολεοδομίας επιτρέπει εντός του οικισμού την ανέγερση κτηρίου-μαμούθ με μεγάλη καθημερινή επισκεψιμότητα και υψηλή όχληση.
Η περιοχή των Ελαιώνων γειτνιάζει με το δάσος του Σείχ Σου, είναι εκτός σχεδίου, με ήπια οικιστική ανάπτυξη και χωρίς υποδομή δρόμων και αποχέτευσης.
Το προς ανέγερση κτήριο ανήκει στο "ΙΤΣΑΚ", έναν οργανισμό, του οποίου έχει αποφασιστεί η κατάργηση και η συγχώνευση με ανάλογο οργανισμό και έδρα την Αθήνα.
Εύλογη απορία και μεγάλα ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση να κτιστεί, εν μέσω κρίσης, ένα τεραστίων διαστάσεων κτήριο για τις ανάγκες ενός οργανισμού που δεν υφίσταται πλέον.
Εντωμεταξύ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμεί αίτηση ακύρωσης, ως μη νόμιμου, του προεδρικού διατάγματος που τροποποίησε το ρυμοτομικό σχέδιο και προβλέπει τη δυνατότητα ανέγερσης κτηρίου 4.350 τ.μ. σε ένα οικόπεδο, δηλαδή προβλέπει δομήσιμη επιφάνεια μεγαλύτερη από δεκαπλάσια της επιτρεπόμενης στην περιοχή.
Μπροστά στον κίνδυνο υποβάθμισης και καταστροφής του φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής, οι κάτοικοι των Ελαιώνων συνεργάζονται με κινήσεις πολιτών, σωματεία, οικολογικές οργανώσεις της πόλης και της ευρύτερης περιοχής σε κοινή δράση προκειμένου να αποφευχθεί μια ακόμη παράλογη οικολογική καταστροφή.
Την προσπάθεια υποστηρίζει η "Περιβαλλοντική Κίνηση Ελαιώνων", όπως επίσης η αλεπού, το τσακάλι, το ζαρκάδι, οι λαγοί, οι σκατζόχοιροι, οι σκίουροι, οι χελώνες, οι πέρδικες, οι κουκουβάγιες και τα γεράκια, μόνιμοι και αυτοί κάτοικοι των Ελαιώνων.

1 comment:

  1. Δεν ντρέπονται να προκαλούν...ποιος ξέρει πόσα ετοιμάζονται να φάνε πάλι σε μια περίοδο δύσκολη για όλους μας. Ντροπή τους.
    Πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε με την ενεργή μας συμμετοχή αν χρειαστεί.

    ReplyDelete